En av Norges fremste samfunnsforskere

tema_gleditsch

Professoren har fått den høyeste utmerkelsen en norsk forsker kan få. Samtidig er han dømt til betinget fengsel for sitt arbeid om teknisk militær etterretning, senere utgitt i boka ”Onkel Sams kaniner. Nils Petter Gleditsch kommer til Etterretningskonferansen.

 

Her er et par utdrag fra boka Spionbasen:

I 1981 utgir forskerne Nils Petter Gleditsch og Owen Wilkes ved Institutt for fredsforskning den første boka om teknisk etterretning i Norge, Onkel Sams kaniner. Boka er et direkte resultat av rettssaken mot Ivar Johansen og de tre andre medtiltalte. Fra sidelinjen fulgte forskerne spent med fra sidelinjen.

Forskerne ved Institutt for fredsforskning hadde i mange år interessert seg for norsk sikkerhetspolitikk, og utgitt bøker som Krigsstaten Norge og Norge og Atomstrategien. Forskeren Owen Wilkes kom fra New Zealand til Oslo i 1976. Han hadde i hjemlandet forsket på New Zealands militære samarbeid med USA. Nils Petter Gleditsch hadde interessert seg for mange sider av amerikansk-norsk militært samarbeid, blant annet de amerikanske atomubåtene av typen Polaris`navigasjon ved hjelp av Loran C- og Omega-installasjoner. Forsvarerne for Ivar Johansen i Listesaken ba derfor Gleditisch og Wilkes om å vitne i rettssaken. Forskerne bestemmer seg for å gjøre det skikkelig, og lager en skriftlig rapport som legges fram sammen med vitneprovet.

-I vårt arbeid brukte vi mange av de samme kildene som Ivar Johansen brukte. Det var telefonkatalogen, det var stemmetall i Tjenestemannlaget og sånne ting vi systematiserte videre, sier Gleditsch.

 

Rettsapparatet reagerer igjen, denne gang for offentliggjøring av militære hemmeligheter som skader rikets sikkerhet. Forskerne Nils Petter Gleditsch og Oven Wilkes må mandag 11. Mai 1981 møte i Oslo byrett. Rettens administrator, Astrid Will Monsen, er gift med en tidligere generaladvokat, den militære riksadvokaten. Det er innkalt en rekke vitner, blant dem forsvarssjef Sverre Hamre. Aktor Jostein Erstad spør forsvarssjef Hamre om skadevirkningene av Gleditsch´og Wilkes´ arbeide. Hamre sier at det er en kollosal hjelp for en fremmed etterretningstjeneste å få verifisert og oppdatert de opplysningene den måtte ha fra før og som den vil ha betydelig vansker med å samle inn. Varsling er en fundamental del av vårt forsvar, nettopp fordi vi har et mobiliseringsforsvar. Det er dette som gjør saken så alvorlig, sier Hamre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s