-Norge bryter Svalbardtraktaten

forsideI  boka Satellittkrigen dokumenteres at satellittbasen Svalsat på Svalbard brukes av satellitter til spionasje og krigføring i strid med Svalbardtraktaten. Utenriksdepartementets avvisning er enten basert på manglende kunnskap, eller bevisst fordreining av sannheten.

Kronikk av forfatter og journalist Bård Wormdal. Første gang publisert i VG 20. november 2011:

I forordet i Svalbardtraktaten går det fram at landene er enige om en ”fredelig utnyttelse” av øygruppen. I paragraf 9 heter det at virksomheter med ”krigslignende hensikter” ikke er tillatt.

National Geospatial-Intelligence Agency, NGA, er en amerikansk militær etterretningsorganisasjon. NGA har kontrakter med minst fire satellittsystem som har tillatelse av Post- og teletilsynet til å bli styrt og å laste ned data på Svalbard. Satellittsystemene er canadiske Radarsat 2, italienske Cosmo-Skymed og de tyske satellittsystemene TerraSar-X og Rapid Eye. Opplysningene er hentet fra offentlige norske dokumenter og pressemeldinger fra NGA.

Det er også en rekke koblinger mellom Svalsat og det omstridte interkontinentale amerikanske rakettforsvaret, det dyreste våpensystemet i verden til dags dato, og som regjeringa i Soria Moria-erklæringen var imot.

Et eksempel er den tyske satellitten TerraSar-X som i en årrekke er brukt i tester for å utvikle rakettforsvaret. Den amerikanske militære satellitten NFIRE skal oppdage fiendtlige raketter. Ved hjelp av laser skal NFIRE overføre opplysningene til TerraSar-X . TerraSar-X skal dumpe dataene ned til sine bakkestasjoner. En av bakkestasjonene til TerraSar-X er Svalsat.

I 2003 fikk Svalbard fiberforbindelse, delvis betalt av Pentagon. I løpet av millisekunder kan data overføres til kunder over hele verden.

Post- og telettilsynet har gitt tillatelse til satellittsystem som offisielt har både militære og sivile oppgaver, for eksempel italienske Cosmo-Skymed. Om tillatelsene er innenfor eller utenfor Svalbardtraktatens begrensninger for militær virksomhet blir oppfatta som ” kvalifisert gjetning”, ifølge informerte kilder i Post- og teletilsynet. Offisielt blir det sagt at regelverket er foreldet.

Utenriksdepartementet har avvist at Norge bryter Svalbardtraktaten. Dette ble i en e-post fra underdirektør Frode Overland Andersen til NRK begrunnet med to forhold: «Dataene er tilgjengelige, enten fritt eller kommersielt. Ingen data leveres direkte til militære brukere, heller ikke norske,»

Ingen av påstandene er riktige. De fire satellittsystemene som har kontrakt med amerikansk militær etterretning, NGA, har alle restriksjoner i forhold til salg av data. I en avtale mellom USA og Canada har USA sikret seg at data fra den canadiske satellitten Radarsat 2 ikke blir solgt til land som kan skade USA. Tyskland har etablert et eget regelverk for å sørge for at sensitive data ikke kommer på avveie. Det italienske satellittsystemet har både en sivil og en militær del, og de militære dataene er selvfølgelig ikke til salgs på det åpne, kommersielle markedet.

Utenriksdepartementet tar også feil når departementet påstår at data ikke leveres direkte til ”militære brukere, heller ikke norske”. Rådata fra canadiske Radarsat er i en årrekke sendt til Etterretningstjenesten for bearbeiding for deretter å bli brukt for overvåkningstokt i Barentshavet. Forsvaret har også brukt satellittdata fra Svalbard i flere NATO-øvelser, blant annet under Cold Response 2009.

I Dagsnytt 18 9. november gjentok polarrådgiver Karsten Klepsvik den tidligere argumentasjonen fra Utenriksdepartementet, samt at han påstod at norske myndigheter har innsyn i hvilke data som sendes ut. Sysselmannen på Svalbard er rette tilsynsmyndighet. Som det går fram i boka har Sysselmannen ingen kontroll av innholdet i datastrømmen.

Kategorisk slo også Klepsvik fast at det italienske satellittsystemet Cosmo-Skymed, canadiske Radarsat 2 og det tyske satellittsystemet TerraSar-X ikke bruker Svalsat, slik det står i boka.   Presentasjoner som Kongsberg Satellite Services har lagt ut på Internett og egne hjemmesider, viser at satellittene bruker Svalsat. Jeg mener det er tilstrekkelig grunnlag for å si at polarrådgiver Karsten Klepsvik enten er dårlig orientert eller taler mot bedre vitende.

Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegard Solhjell, vil for andre gang be utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjøre for Stortinget om forholdet mellom Svalbardtraktaten og militær virksomhet ved Svalsat. Til tross for at også Solhjell tilhører et regjeringsparti, og til tross for at Støre for snart to år siden forsikret Stortinget etter spørsmål fra nettopp Solhjell at satellittvirksomheten på Svalbard er i tråd med Svalbardtraktaten.

Sovjetunionen og senere Russland har ved flere anledninger vært kritisk til norsk satellittvirksomhet på Svalbard. De nye opplysningene i boka Satellittkrigen kan skape kraftige reaksjoner mot norsk Svalbard-politikk, som allerede er under sterkt press fra flere kanter. En uavhengig gjennomgang av alle sider ved driften av Svalsat er nødvendig for å sikre at Norge følger Svalbardtraktatens bestemmelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s