NSA på Eggemoen

img_4884NSA og Etterretningenstjenesten samarbeider også om å overvåke andre lands satellitter fra det sentrale østlandsområdet.

Av  Bård Wormdal, forfatter og journalist

Etterretningstasjonen mot verdensrommet ligger på Eggemoen ved Hønefoss. Stasjonen ble etablert for 16 år siden, og har vært bemannet siden 2005.

Etterretningstjenesten bekrefter nå på egne nettsider at stasjonen overvåker satellitter. Offisielle dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisjonen NSA bekrefter at personell fra NSA var på en rekke oppdrag ved anlegget i 2013.

NSA etablerte sin første norske stasjon for satelittovervåking og tapping av satellittdata på Fauske på begynnelsen av 60-tallet. Denne stasjonen er siden dengang bygd ut kraftig og eksisterer fortsatt.

Også det amerikanskeide Globus-systemet i Vardø overvåker satellitter. Globus-systemet har både defensive og offensive oppgaver. Systemet skal kunne bidra til å ødelegge andre lands satellitter.

Stortinget har i nedrustningsmeldingen fra 2008 forpliktet Norge til å arbeide for begrense mulighetene for at verdensrommet skal bli en krigsarena.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s