Etterretningskonferansen og Russland

 

img_4858

Konferansen har åpnet opp for offentlighet om en del av nord-norske samfunns og russiske grenseområder med stor lokal, regional, nasjonal og global betydning.

Det har aldri tidligere vært arrangert en offentlig konferanse om militær etterretning i Norge, og heller høyst sannsynlig heller ikke i Russland.

 

Formidling av faktisk kunnskap   gir grunnlag gode meningsutvekslinger, er tillitsskapende og gir mindre grobunn for rykter og feilaktige påstander. Dette gjelder spesielt om politiske betente spørsmål med mye hemmelighold.

 

Tilbakemeldingene fra alle de russiske deltagerne etter konferansen var unisont veldig gode. De var imponert over den norske åpenheten, som vi også selv skal være stolt av. Dette er en del av de norske verdiene, og det er viktig å vise de fram til våre russiske naboer spesielt hvis det er mulig når det gjelder sensitive temaer. Det tillitsskapende elementet er svært viktig.

 

En kort evaluering ble gjort av ei lita gruppe i bakkant av konferansen. Deltagere var leder av faggruppa, professor Tone Bleie, professor Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor Rune Ottosen, visepresident International Peace Bureau, Ingeborg Breines, prorektor ved Norges Arktiske Universitet, Sveinung Eikeland, daglig leder i Formidlingskraft AS og teknisk arrangør, Torill Olsen og forfatter og NRK-journalist Bård Wormdal.

 

Det var enighet om at konferansen hadde fungert etter hensikten. Det var enigheten om at den russiske deltagelsen hadde vært veldig viktig for å få et utvidet perspektiv.

 

Denne konferansen er en del av et lengre løp for å løfte temaet militær etterretning opp til å bli et offentlig tema som det fortjener. Forløperen til konferansen i Vadsø var et seminar arrangert av Universitetet i Tromsø i Tromsø før jul i fjor, og gruppa som møttes etter konferansen var enig om å gå videre – som det også har vært planlagt tidligere.

 

Hvordan et framtidig løp skal gjennomføres er ennå ikke fastsatt. Det kan bety årlige konferanser med utvidet perspektiv mot Sverige, Finland og Russland. Det kan for eksempel bety oppbygging av et kompetansesenter med et globalt perspektiv. Det ble uttrykt vilje fra ledelsen i Norges Arktiske Universitet om at universitetet er interessert i å gå videre.

 

De to dagene hadde et tett program med et høyt faglig nivå.   Konferansen var lagt opp for akademisk og andre samfunnsmessige interesserte, politikere og journalister. Vi måtte sette stopp ved 120 deltagere fra syv land på grunn av at konferansesalen da var fylt opp. Alle foredragsholdere og andre som tok ordet skulle få bruke sitt eget språk, noe som førte til store tolkeutgifter. Profesjonelt tolkeanlegg og fire simultantolker visket ut språkbarrierer.

 

Det har vært lagt vekt på å dokumentere konferansen. En god del av foredragene er nå gjort tilgjengelige på konferansens hjemmeside www.etterretningskonferansen.com. Flere foredrag vil etter hvert bli lagt ut på samme side.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s